Nieuwsbrief #15

IN DEZE EDITIE: WE ZIJN LANGS GEWEEST BIJ KAMIL, DIE SINDS JAREN WEER EEN THUIS HEEFT. HOE HET NU MET HEM GAAT IS TE ZIEN IN DIT INDRINGENDE PORTRET.

VERDER: EERSTE BEWONERS VAN GEMENGD WONEN-PROJECT TANGO KRIJGEN DE SLEUTEL EN EEN NIEUW EERST EEN THUIS-INITIATIEF in STICHTSE VECHT!

Intro

Welkom terug Nadine! Na haar zwangerschapsverlof is projectleider Nadine Langerak weer gestart bij Eerst een Thuis:

“Ik heb onwijs genoten van een fijn verlof met mijn mooie lieve dochter Tatum. En inmiddels ook weer erg veel zin om aan de slag te gaan!”.

Samen met Alieke Jansen vormt Nadine het projectteam Eerst een Thuis en werken ze aan het verder brengen van het Eerst een Thuis-gedachtegoed: herstel begint met een eigen huis!

Portret van Kamil

Kamil stond na een zwaar conflict, met de verhuurder van zijn huis, op straat. Hij ging jarenlang van plek naar plek, op zoek naar een bank bij vrienden of kennissen. Hij woont nu met hond Goulash via Eerst een Thuis in een eigen flat van Heuvelrug Wonen. Hier pakt hij weer langzaam het schilderen en muziek maken op. Kwintes begeleidt hem bij zijn herstel.  ‘Stap voor stap komen we er wel!’, aldus Kamil, waarbij hij inmiddels al plannen maakt om in de toekomst andere mensen te helpen die dakloos worden met een huisdier.

Bekijk hier de mooie mini-docu over Kamil, gemaakt door filmmaker Wieke Kapteijns.

Om op korte termijn de kandidaten voor de Eerst een Thuis-woningen te selecteren, hebben Maureen Staring, ambulant hulpverlener van Stadsteam Back Up en Ilja van Ledden, trajectregisseur bij de afdeling Zorgbemiddeling van bij De Tussenvoorziening, intensief met elkaar samengewerkt.

Ilja vertelt: ‘Ik ben samen met een collega betrokken geweest bij dit mooie project en heb me gestort op alle aanmeldingen van kandidaten. Dit was een pittige klus, we kregen in korte tijd meer aanmeldingen binnen dan dat er plekken waren. Ik heb veel overleg gevoerd met Stadsteam Back Up maar bijvoorbeeld ook met woningcorporaties Portaal en Woonin en collega’s van het Huurbureau, Huisvesting en begeleidingsteam Leidsche Rijn van de Tussenvoorziening.’

Maureen: ‘Na een periode van intensief samenwerken hebben we 40 deelnemers van Living Lab Eerst een Thuis blij kunnen maken met een eigen woning. Ik vind het fantastisch om te zien hoeveel mensen vanuit dakloosheid nu eindelijk een kans krijgen om te wonen.’

Wooncomplex Tango is opgeleverd! Dit bijzondere project in Utrecht Leidsche Rijn van Portaal en Woonin bestaat uit 178 gloednieuwe en duurzame sociale huurwoningen. 40 woningen hiervan zijn Eerst een Thuis-woningen, waarbij De Tussenvoorziening deze nieuwe bewoners begeleidt. Mensen die voorheen dakloos waren, op de bank sliepen bij kennissen of in de maatschappelijke opvang verbleven hebben nu een eigen woning. De bewoners krijgen de komende weken de sleutel.

 

Tango is een gemengd wonen-project. Dit is een woonvorm waar huurders met én zonder begeleiding, met elkaar samen wonen. Elke huurder heeft een eigen zelfstandige woonruimte, maar vaak zijn er gezamenlijke activiteiten en bewoners kijken naar elkaar om. Ook is er in Tango een gezamenlijke woonkamer.

 

‘It takes two to Tango’

Lees hier het hele magazine

Het magazine komt het best tot zijn recht als je hem in fullscreen modus leest.

meer dan 200 woningen

Het aantal dak- en thuisloze personen in de regio Utrecht nam de afgelopen jaren toe. “Dat moet anders!”, dacht de gemeente Utrecht in het najaar van 2019. 16 gemeenten in de U10-regio hebben toen de handen ineengeslagen en samen met zorgpartijen MOBW en woningcorporaties het project Eerst een Thuis bedacht.

De ambitie is om voor meer dan 200 dak- en thuisloze personen in de regio een woning te vinden. Met begeleiding en ondersteuning op maat helpen we deze mensen op weg naar herstel en een zelfstandig bestaan. Bovendien verlichten we daarmee de druk op de daklozenopvang en maatschappelijke (vervolg)voorzieningen. 

Lees hier meer over de missie en aanpak van Eerst een Thuis

Regionale ambitie

  • Eerst een Thuis betekent dat mensen die dak- of thuisloos zijn vanuit een eigen woning kunnen herstellen. De onzekere periode van opvang en tijdelijke woonplekken is voor hen zo kort mogelijk. Dit heeft een gunstig effect op het herstel van mensen. Dat weten we van andere Housing First-projecten in Nederland en andere landen.

  • Eerst een Thuis is geen gewoon project, het is een Living Lab. We onderzoeken met alle betrokken partijen en deelnemers hoe we zo goed mogelijk dak- en thuisloze mensen kunnen ondersteunen bij hun herstel door de combinatie van Eerst een Thuis én intensieve begeleiding. Ook willen we weten of we met deze aanpak op langere termijn meer dak- en thuisloze mensen kunnen ondersteunen in de regio.

  • Het magazine is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij Eerst een Thuis of geïnteresseerd is in deze beweging, zoals professionals van zorgorganisaties en woningbouwcorporaties, ambtenaren van gemeenten of bestuurders. Hopelijk biedt dit magazine je informatie en vooral ook inspiratie om het gedachtengoed van Eerst een Thuis te omarmen en om het nog verder te brengen.

    Ook een magazine van Eerst een Thuis op de mat?
    Stuur ons een berichtje!

Wil je meer info of doorpraten over het project?

Stuur een berichtje!