Workshop workshop workshop workshop
Geen begeleiding, dan ook geen woning
Passen tijdelijke huurcontracten wel bij een eigen woning? Nienke Boesveldt heeft onderzoek gedaan naar de start met een korte presentatie van haar onderzoek naar de complexe afspraken tussen bewoner, zorgverlener, gemeente en verhuurder.
Wat zijn de resultaten van dit onderzoek? En hoe zien de professionals dit vanuit hun perspectief uit de praktijk?
Woningbouwcorporatie Heuvelrug Wonen, Zorgaanbieder Leger des Heils en de gemeente Utrechtse Heuvelrug bieden tijdens de workshop een blik in de - soms roerige - praktijk.
Lees hier alvast het artikel dat Nienke schreef naar aanleiding van het onderzoek.
Sprekers Sprekers Sprekers Sprekers
Nienke Boesveldt
GEEN BEGELEIDING, DAN OOK GEEN WONING
Hoofdonderzoeker Dakloosheid, Universiteit van Amsterdam
Living Lab Eerst een Thuis
Toekomstperspectief voor dak- en thuisloze mensen begint met een eigen adres, eigen bed en eigen douche. Dat is de kerngedachte achter het Living Lab Eerst een Thuis. In het Living Lab is met de Hogeschool Utrecht en de Universiteit van Amsterdam onderzocht hoe dit in de praktijk werkt. De uitwisseling tussen praktijk en onderzoek is belangrijk: verbeteringen konden zo direct worden doorgevoerd.
Twee hoofdvragen stonden in het Living Lab centraal:
In hoeverre kan het direct zelfstandig wonen het huidige opvangmodel vervangen?
Hoe kunnen we Eerst een Thuis in onze regio zo goed mogelijk toepassen?
Tijdens het Eerst een Thuis Seminar willen we met elkaar in gesprek gaan over de uitkomsten van het Living Lab. Dit doen we niet alleen: ook onze partners zullen hun ervaringen delen. In verschillende workshops duiken we in de lessons learned en werken we uit wat we mee willen nemen naar de toekomst. Om zo in regio Utrecht én ver daarbuiten dakloosheid te kunnen beëindigen.
Wanneer: 20 juni
Hoe laat: 13:00-17:30
Lokatie: Kanaal30 Utrecht
Deelname is gratis
Let op: vol=vol
Leer meer over het effect op het herstel van bewoners, wat gemengd wonen kan betekenen en hoe je buurtbewoners goed informeert.
Kom je ook op 20 juni?
Stuur een berichtje!
Kom naar het seminar op 20 juni in Utrecht waarin we samen met de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool Utrecht onze lessen delen.
Leer wat je zéker moet doen als je met Wonen Eerst aan de slag gaat en wat je beter kunt laten. En leer meer over het effect van het direct permanent huisvesten op het herstel van bewoners, over de toegevoegde waarde van het wonen in gemengd wonen projecten en over het informeren en betrekken van buurtbewoners.
meer dan 200 woningen
Wonen eerst, hoe organiseer je dat?
De nationale ambitie van VWS is om in 2030 dakloosheid te hebben beëindigd: iedereen een eigen woonplek met ondersteuning op maat.
Waar voorheen alleen dakloze mensen met complexe, meervoudige problematiek direct permanente huisvesting kregen aangeboden onder de noemer Housing First, wil de overheid met Wonen Eerst aan álle dakloze mensen zo snel mogelijk permanente huisvesting bieden. De Regio Utrecht heeft hier de afgelopen 2,5 jaar al groots mee geëxperimenteerd binnen het project ‘Living Lab Eerst een Thuis’ en vervult daarmee een voortrekkersrol. Samen met 16 gemeenten, corporaties en zorgorganisaties hebben meer dan 200 mensen een (t)huis gekregen. Dit experiment is vanaf het begin door onderzoekers gevolgd en heeft waardevolle lessen opgeleverd voor de toekomst!
Lees hier alvast het magazine
Het magazine komt het best tot zijn recht als je hem in fullscreen modus leest.

-
Eerst een Thuis betekent dat mensen die dak- of thuisloos zijn vanuit een eigen woning kunnen herstellen. De onzekere periode van opvang en tijdelijke woonplekken is voor hen zo kort mogelijk. Dit heeft een gunstig effect op het herstel van mensen. Dat weten we van andere Housing First-projecten in Nederland en andere landen.
-
Eerst een Thuis is geen gewoon project, het is een Living Lab. We onderzoeken met alle betrokken partijen en deelnemers hoe we zo goed mogelijk dak- en thuisloze mensen kunnen ondersteunen bij hun herstel door de combinatie van Eerst een Thuis én intensieve begeleiding. Ook willen we weten of we met deze aanpak op langere termijn meer dak- en thuisloze mensen kunnen ondersteunen in de regio.
-
Het magazine is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij Eerst een Thuis of geïnteresseerd is in deze beweging, zoals professionals van zorgorganisaties en woningbouwcorporaties, ambtenaren van gemeenten of bestuurders. Hopelijk biedt dit magazine je informatie en vooral ook inspiratie om het gedachtengoed van Eerst een Thuis te omarmen en om het nog verder te brengen.
Ook een magazine van Eerst een Thuis op de mat?
Stuur ons een berichtje!